Ağız kokusu; genellikle ağızda veya dişlerde bulunan bir sorunun habercisidir. Ağız veya dişlerde bir sorun bulunamadığı taktirde yapılması gereken bir doktora gidilmesidir.

Nedenleri
-Ağız kuruluğu (Xerostomia) ağızdan nefes alma , kullanılan bazı ilaçlar, tükürük bezindeki bazı problemler sonucunda tükürük bezlerinin yeterli üretim yapmaması
-Dişlerin fırçalanmamış olması
-Dişlerdeki çürükler
-İltihaplar
-Diş taşları
-Dilde oluşan mantarlar
-Hareketli protezler
-Hatalı veya deforme olmuş kron-köprüler
-Sigara kullanımı

Ağız ve dişlerde bir sorun yoksa akla gelen nedenler
-Solunum yollarındaki iltihabi rahatsızlıklar
-Sindirim sistemindeki rahatsızlıklar
-Sistemik hastalıklar

Ağız kokusu olmaması için yapılması gerekenler
-Dişlerin yemekten sonra fırçalanması
-Diş ipi veya basınçlı su ile ağzı temizlemek
-Dilin fırçalanması
-Ağız ve boğazın anti-mkrobial gargaralar ile temizlenmesi
-Porselen köprülerin altının her gün arayüz ile temizlenmesi
-Hareketli protezleri fırçayla temizlemek
-6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine kontrole gitmek
-Sigara kullanmamak

Diş sağlığımız için nasıl beslenmeliyiz?
Diş sağlığı için zararlı olarak nitelendirilen gıda maddeleri şekerli ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan kolay temizlenemeyen maddelerdir.

Diş sağlığı için önerilen beslenme şekli:
-Şekerli, yapışkan ya da asitli gıdalar 3 ana öğün içinde tüketilmelidir.
-Öğün aralarında elma, havuç gibi sert dişleri temizleyip dişetine masaj yapacak gıdalar yenmelidir.
-Şekerli yapışkan gıda yendikten sonra dişlerin fırçalanması mümkün değilse ağız su ile çalkalamalı ya da bir bardak su içilmelidir.

Diş dostu olarak kabul edebileceğimiz gıda maddeleri nelerdir?
-Diş dostu olarak kabul edilen gıda maddelerin başında protein bulunur.
-Vücudumuzun temel yapı taşını oluşturan bu maddeler hem dişlerin gelişimi sırasında hem de dişler sürdükten sonra diş sağlığı açısından da mutlaka tüketilmesi gereken gıda maddeleridir.
-Yüksek protein içeriğinin yanı sıra diş sağlığındaki önemi açısından peynir özellikle şekerli gıda tüketimi sonrası şiddetle tavsiye edilir.
-Rafine edilmemiş hububat (beyaz undan yapılmış ekmek yerine kepekli esmer ekmek) diş sağlığı açısından tercih edilmelidir.
-Ayrıca maydanoz ve balık içerdikleri flor nedeniyle sıklıkla tavsiye edilir.
Ağız Bakımı İçin;
Ağız ve diş sağlığı: Beslenme, Konuşma ve Estetik açıdan önem taşır. Ağız ve diş sağlığı bozulan kişi yiyecekleri yeterince öğütemez, konuşurken sesleri çıkarmakta zorlanır ve (kaybedilen dişlerin yerine göre) estetik olarak hiç hoş olmayan bir görünüm söz konusu olur. Bu nedenle sistemli ve yeterli bir ağız – diş bakımı gereklidir. Ağız bakımında en önemli görev kişinin kendisine düşmektedir. Yeterli zaman ayırarak, sistemli bir şekilde yapılan bakım ile birçok sorunun oluşmasını engelleyebiliriz.

Biz diş hekimlerine düşen görev ise 6 ayda bir yapılan kontrollerle yapılan bakımı denetlemek, gözden kaçan –ihmal edilen- bölgeleri izleyip temizlemektir.

Günümüzde çağdaş ülkelerde Tedavi edici hekimliğin yerini Koruyucu hekimlik almıştır. Özellikle diş hekimliği gibi mecbur olunmadıkça gitmekten kaçınılan ancak son ana gelindiğinde de sevimsiz ve pahalı bir yığın tedavi gerektiren bir dalda, Koruyucu – Önleyici hekimliğin ne denli faydalı ve başarılı olacağı ortadadır.

Ağız bakımında neler, nasıl kullanılmalıdır?
Diş fırçası: İyi bir diş fırçası baş tarafı kısa, düz saplı ve orta sert naylon kıllardan üretilmiş olmalıdır. Elektrikli diş fırçalarının dişleri daha iyi fırçaladığını söylemek her koşulda doğru olmaz.

Diş macunu: Diş fırçasının mekanik fırçalamasının etkisini arttırır. Burada çok sık sorulan bir soruya da cevap vermek gerekiyor. Bize göre ‘’en iyi’’ ya da ‘’ideal’’ bir diş fırçası yoktur.

Özel bir macun önerisinin gerekli olmadığı koşullarda en iyi diş macunu size diş fırçalamayı bir zevk haline getiren, tadı ve kokusu hoşunuza giden diş macunudur. Flour konsantrasyonu yüksek, anti bakteriyel ajanlar içeren, diş beyazlatıcı asitler içeren macunlar bulunmaktadır.
Diş ipleri: Diş fırçasının tam temizleyemediği diş ara yüzeylerini temizlemekte kullanılır.
Ağız Gargaraları: İçerdikleri maddelere göre ağızda (özellikle fırçanın ulaşamadığı yerlerde) bulunan mikroorganizmaların aktivasyonunu engeller. Ağızda mevcut bakteri sayısını azaltır ve buna bağlı olarak ağız kokusunu ortadan kaldırırlar ancak unutmayın ağzı çalkalamak bakteri plağını yerinden oynatmaz. Ağız gargaraları diş fırçalamanın ve diş ipi kullanımının yerini tutamaz, sadece bir artı koruma ve bakım yöntemidir.

Diş arası fırçaları: Diş araları ile köprü altlarını temizlemekte kullanılan özel yapılı fırçalardır.

Ağız bakımı ürünlerini nasıl seçmeliyim?
Piyasada çok çeşitli ve cazip kılınan pek çok ürün olması sizi şaşırtabilir. Seçim yaparken onaylanmış ve diş hekiminizin tavsiye ettiği ürünleri satın almaya dikkat etmelisiniz.

Bir diş fırçasını ne kadar süreyle kullanabilirim?
Genelde 6 ay kullanılabilir. Diş fırçasının bozulduğunu kıl demetlerinin birbirinden ayrılmasından, dağılmasından ve eğilmesinden anlayabilirsiniz. Sert kıllı fırçalar dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebilir. Aksi tavsiye edilmedikçe orta sert fırçalar tercih edilmelidir.

En doğru diş fırçalama tekniği hangisidir?
Doğru bir fırçalama için;
Dişlerin ön, arka ve çiğneme olmak üzere fırçalanması gereken 3 yüzeyin olduğu bilinmelidir.
Öncelikle 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalı, dişin dişetiyle birleştiği yere yerleştirilmelidir.
Dairesel hareketlerle dişlerin ön yüzeyleri her bir diş için 10 sn süre ile fırçalanmalıdır.
Fırça yüzeyinin 2 diş genişliğinde olduğu unutulmamalıdır.
Arka yüzeyler diş etinden dişe doğru tek yönlü süpürme hareketiyle temizlenmeli.
Özellikle ön dişlerin iç yüzeyleri dar olduğundan bu bölgelerde fırça dik konumda olmalıdır.
Arka dişlerin girintili çıkıntılı çiğneme yüzeyleri ise; fırça yüzeyi paralel tutularak ileri geri hareketlerle temizlenmelidir.
Unutulmamalıdır ki, bakteri plağı ve yiyecek artıklarının olduğu dişlerin arka yüzleri, arka dişler ve dil de temizlenmelidir. Genellikle sadece ön dişlerin ön yüzeyleri fırçalandığından çürükler daha çok arka bölgelerde oluşmakta; diş taşları ise çok az fırçalanan alt ön bölgede olmaktadır.

Uygun bir teknik kullanılmazsa dişler zarar görür mü?
Evet. Dişler çok sert bir tabaka olan mine ile kaplı olmasına rağmen sadece yanlış bir teknikle uygulayacağınız bir fırçadan bile büyük zarar görebilir. Hem dişin üst kısmında hem de kökü kaplayan tabakada aşınmalara, dişetlerinde de çekilmelere yol açabilir. Bu durumda dişler çürüğe daha yatkın hale gelir. Dişleri aşındıracak kadar büyük bir kuvvetle diş fırçalamaktan kaçınılmalı ve yumuşak hareketlerle oynatılmalıdır.

Ara yüz temizleyicileri ne işe yarar?
Diş fırçasının ulaşamadığı yerlerde dişler arasındaki ve dişetinin altındaki artıkları temizlemek için kullanılır. Bu alışkanlığa sahip değilseniz başlamak için geç kalmış sayılmazsınız.

Diş ipi kullanırken şu noktalara dikkat etmelisiniz:
İlk kullanımda kolay kullanım amacıyla mumlu ve naneli diş ipleri tercih edilir. Ayrıca florlu diş ipleri de tercih edilebilir.
Diş ipi her iki elimizin işaret parmağına dolanarak ve başparmağımızın yardımıyla kullanılır.
Diş ipini dişlerinizin arasından yavaş hareketlerle ve kontrollü olarak geçirin. Dişetini yaralayacak sert ve ani hareketlerden kaçınmalısınız.
Dişin üzerinde ipi c harfi çizecek şekilde yukarı aşağı yönde hareket ettirerek ara yüzü temizleyebilirsiniz.
En sık rastlanan tekrarlayıcı ağız yaralarından birisidir.

Aft nedir?
Aft dilde yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük yüzeysel ülserlerdir. Çok ağrılıdırlar ve 5-10 gün sürerler.

Neden olabilecek etkenler arasında stres,travma, asitli yiyecekler gibi lokal tahriş edici maddeler bulunur.

Aft başkasına bulaşır mı?
Hayır. Bölgesel yayılımı veya bir başkasına bulaşması söz konusu değildir.

Tedavi:
Tedavi olarak az önce bahsedilen rahatsızlık verici durumların ortadan kaldırılması ve enfeksiyonlardan korunma ile olur. Kenacort-A orabase gibi haricen kullanılan bir kortikostreoid veya pyralvex solusyon gibi ilaçlar tedavide kullanılır. Ayrıca aşırı ağrı duyuluyorsa aft/in üzerine kısa süre için (7-10 dk ) bir adet aspirin koymak faydalı olacaktır.
Ağız kanserlerinin sıklığı ve ciddiyeti ağız kanserlerinin çoğunluğu 45 yaşın üzerinde ortaya çıkar ve erkeklerde oluşma olasılığı kadınlara oranla 2 kat daha fazladır.

Ağız kanserlerinin oluştuğu bölgelerde sıklıkla dil, ağız tabanı, dil köküne yakın yumuşak damar alanları, dudaklar ve dişetleridir. Ağız kanserleri erken dönemde teşhis edilerek tedavi sağlanmazsa yayılarak sürekli ağrı, fonksiyon kaybı, tedavi sonrası düzeltilmesi mümkün olmayan yüz ve ağız deformeleri hatta ölümlere yol açabilir.

Ağız kanserlerinin nedenleri nelerdir?
Ağız kanserlerinin kesin nedeni tam olarak bilinmez. Bununla beraber, tütün ürünleri, alkol ve bazı besinlerindeki kanserojen maddeler ve fazla güneş ışığına kalınması gibi faktörlerin ağız kanseri riskini arttırdığı bulunmuştur.

Ağız kanserlerinin muhtemel belirtileri:
Ağız içinde veya ağız dışında beyaz veya kırmızı alanlar ağız içinde hassas, tahriş olmuş, kabarık veya kalınlaşmış alanların olması, ağızda veya boğazda tekrarlayan kanamalar, seste boğukluk veya boğazda yutulamayan cisim hissi, çiğneme yutma zorluğu, dil ve çene hareketlerinde zorlanma, dil ve ağızda his kaybı, ağız kanseri lezyonları başlangıç döneminde ağrısızdır, kanser ilerleyerek sağlıklı ağız dokularında harabiyet oluşturdukça ağrı şikayeti de başlar. Bu nedenle diş hekimine gidilmesi son derece önemlidir.

Ağız kanseri riskinin azaltılması
Sigara, pipo gibi tütünleri kullanmayınız. Tütün çiğnemeyiniz. Alkol kullanıyorsanız, aşırıya kaçmayınız. Meyve ve sebzeden zengin diyetle besleniniz.

Düzenli olarak diş hekimine uğrayınız.
Diş Beyazlatma & Estetik
Bleaching: dişlerin yapısındaki renklenmelerin veya koyu renkli dişlerin daha estetik bir görüntü vermek amacıyla beyazlatılması işlemidir.

Home Bleaching: hastanın kendisi tarafından evde uygulanan diş beyazlatma işlemidir. Basit düzeydeki renklenmelerde tercih edilir. Bu işlemin yapılabilmesi için hastadan bir ölçü alınarak ağız modelinin çıkartılması gerekir. Bu model üzerinde şeffaf ve elastik bir kılıf hazırlanır. Bu kılıfın içerisine diş hekimi tarafından verilen beyazlatıcı jel konularak hastanın kendisi tarafından ağzına takılır. Genellikle gece veya hafta sonları uygulanır.

Home bleachingde kullanılan madde; Karbamid peroksittir. (%10 – 16 – 20 – 22- 25)

Office Bleaching; diş hekimi tarafından muayenesinde uygulanan beyazlatma yöntemidir. Bir dişe veya birkaç dişe uygulanabilir. Beyazlatılması daha zor olan dişlere genellikle muayenesinde müdahale gerekir. Isı, ışık gibi çeşitli tekniklerle bir saat içerisinde bembeyaz dişlere sahip olunabilir. Bir veya birkaç seansta uygulanır.
Office bleachingde kullanılan madde; hidrojen peroksit’tir. (%15-35-38)

Dikkat edilmesi gerekenler;
Beyazlatmada kullanılan jeller ( Hdirojen/Karbamid Peroksit) diş etlerine zarar verebilir. Bu nedenle diş etlerine taşırılmaması gerekir. Taşan kısım bir ıslak pamuk ile silinmelidir.
Home bleaching düzenli bir şekilde ve yeteri kadar sürede yapılmazsa istenilen beyazlık elde edilmeyebilir.
Beyazlatma sonrasında sıcak-soğuk hassasiyet olabilir. Bu hassasiyet normaldir. Bir süre sonra düzelir.

Diş beyazlatmanın zararı; düşük konstrasyonlarda (%10-16) ve doğru uygulamalarda zararı yoktur. Mine üzerinde önemli bir değişikliğe yol açmaz. Sadece yeterince dikkat edilmediği zaman diş etlerine geçici bir zararı olabilir. Yüksek konstrasyonlarda aşırı hassasiyet olabilir.

Diş beyazlatmanın önerilmediği durumlar;
-Fazla miktarda kahve içenlerde…
-Minesinde defektkler dulunan, dentin tabakası, diş kökü açığa çıkmış kişilerde.

Diş beyazlatmanın devamlılık süresi;
-Tetrasiklin lekesi gibi renklenmelerin giderilmesi amacıyla yapılan beyazlatmalar genellikle geri dönmez.
-Genel renk açılmasının sağlanması amacıyla yapılan beyazlatmalar 3-4 yıl kadar devam edebilir. Bu süre kişiden kişiye beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilir. Zamanla renk %10-20 geri dönebilir.
-Sigara-kahve gibi renklendirici gıdaları çok kullananlara 1-2 yıl sonra renk %30-40 geri dönebilir.
-Rengin geri dönmemesi için pekiştirme amaçlı olarak 6-12 yıl ayda bir tek günlük kullanım ile beyazlatma tekrarlanmalıdır.